0546 43 39 59  info@hermanveltmaat.nl                                                                              

 
 
 
 
     Blog
.

           
 
 

Wat een klassenfoto niet laat zien                                              september 2018

Regelmatig worden er in De Driehoek en De Wiezer oude schoolfoto’s afgedrukt. Sommige foto’s dateren van voor de Tweede Wereldoorlog, andere zijn uit de vijftiger jaren. Zonder uitzondering kijken de kinderen serieus in de camera. Als je goed kijkt zie je bij sommige kinderen de ‘branie’ in de ogen. Maar vooral zie je het overwicht van de leerkrachten, de totaal andere tijdgeest, weerspiegeld in de gezichten op die schoolfoto’s.In een kast op de logeerkamer ligt het plakboek van mijn basisschool. Van elke klas die ik heb gehad zit een groepsfoto in het plakboek. Als ik er doorheen blader komen allerlei herinneringen naar boven. Bij sommige kinderen moet ik moeite doen om de namen terug te halen, bij anderen kost het juist geen enkele moeite door specifieke herinneringen aan het betreffende kind.

Het maken van een groepsfoto met zeg maar zo’n 25 kinderen had heel wat voeten in de aarde. Allereerst moesten de kinderen in een opstelling komen te staan.
 
De ene keer was dat keurig in de rij, een andere keer was het juist weer een totaal vrije opstelling waarbij allerlei attributen uit het speellokaal werden gebruikt. Vaak moest er een hele rits foto’s worden gemaakt voordat er een foto was waarover de fotograaf tevreden was. Een foto waarop alle kinderen onbekommerd en vrolijk de lens inkijken.

Dat is hoe wij het graag zien: vrolijk en onbekommerd. De werkelijkheid is echter een totaal andere. Uit onderzoek blijkt dat in elke schoolklas 2, 3 of 4 kinderen het slachtoffer zijn van kindermishandeling of seksueel geweld. Op schoolfoto’s is echter niet de stress, de angst, de vernedering, het misbruik zichtbaar. Het wordt verbloemd, het is niet zichtbaar. De betreffende kinderen staan in de overlevingsstand. Het Nederlands Jeugd Instituut geeft de volgende informatie:

Basisonderwijs
Bijna 27 procent van de leerlingen van groep 7 en 8 van het regulier basisonderwijs heeft, naar eigen zeggen, ooit in het leven met één of meerdere vormen van kindermishandeling te maken gehad. In het onderzoek gaat het om lichamelijke en emotionele verwaarlozing en mishandeling, seksueel misbruik en/of getuige zijn van geweld tussen ouders. Ruim 13 procent van de kinderen geeft aan één vorm van mishandeling te hebben meegemaakt, 8,5 procent twee vormen, 3,3 procent drie vormen, 1,1 procent vier vormen en 0,6 procent vijf vormen. verwaarlozing komt het meeste voor. Deze gegevens zijn afkomstig van zelfrapportage onderzoek naar ingrijpende jeugdervaringen van basisschool leerlingen (De Augeo Taskforce, 2016; Vink, e.a. 2016).Herman Veltmaat


Heb je ook een verhaal te vertellen. Je mag reageren via info@hermanveltmaat.nl
 


Geef het door
Privacywaarborg
Algemene voorwaarden
Blog
Contact
 

Herman Veltmaat 0546 43 39 59

info@hermanveltmaat.nl
Tweede Esweg 8 7642LC Wierden
Kvk 08186412
BTW NL 0850.40.549.B.01